dimecres, 15 d’octubre del 2014

Butlletí 06-2014

LES SANDÀLIES DE SANT FRANCESC

Butlletí de l'ORDE FRANCISCÀ SEGLAR - BALAGUER
   ANY XIV n. 6, OCTUBRE-2014

EL DIA 26 D'OCTUBRE A LES 5 DE LA TARDA 
TINDRÀ LLOC L’ASSEMBLEA
A LA CAPELLA DE LA MARE DE DÉU A SANT DOMÈNEC

    Germanes i germans : PAU i BÉ
    Tot i que ara sembli que a l’Església es parla més de la família, amb motiu del Sínode, l’Església sempre ha buscat el bé de la família valorant-la i donant-li el seu recolzament.
    El dia 11 d’aquest mes d’octubre i coincidint amb el dia en què començà el Concili Vaticà II, se celebra la festa del Papa sant Joan XXIII, que era terciari franciscà.
    Us fem arribar un bocinet de la seva Encíclica «Pacem in Terris» perquè pugeu copsar que l’Església no tan sols recorda la família ara, sinó que sempre l’ha tingut com a base fonamental.   
    ...»Entre los derechos del hombre se debe enumerar también el de poder venerar a Dios, según la recta norma de su conciencia, y profesar la religión en privado y en público.
    Además tienen los hombres pleno derecho a elegir el estado de vida que prefieran, y, por consiguiente, a fundar una familia, en cuya creación el varón y la mujer tengan iguales derechos y deberes, o seguir la vocación del sacerdocio o de la vida religiosa.
    Por lo que toca a la familia, la cual se funda en el matrimonio libremente contraído, uno e indisoluble, es necesario considerarla como la semilla primera y natural de la sociedad humana. De lo cual nace el deber de atenderla con suma diligencia tanto en el aspecto económico y social como en la esfera cultural y ética; todas estas medidas tienen como fin consolidar la familia y ayudarla a cumplir su misión.

    A los padres, sin embargo, corresponde antes que a nadie el derecho de mantener y educar a los hijos.
    La inconsecuencia que demasiadas veces ofrecen los cristianos entre su fe y su conducta, juzgamos que nace también de su insuficiente formación en la moral y en la doctrina cristiana. Porque sucede con demasiada frecuencia en muchas partes, que los fieles no dedican igual intensidad a la instrucción religiosa y a la instrucción profana...


    En el Catecisme de l’Església Catòlica hi trobem el seu ensenyament en aquest tema.

    2202. Un home i una dona units en matrimoni formen, amb els seus fills, una família. Aquesta disposició és anterior a tot reconeixement per part de l’autoritat pública: s’imposa per ella mateixa. Es considera com la referència normal, en funció de la qual cal apreciar les diverses formes de parentiu.
    2203. Creant l’home i la dona, Déu va instituir la família humana i la va dotar de la seva constitució fonamental. La formen persones iguals en dignitat. Pel bé comú dels seus membres i de la societat, la família implica una diversitat de responsabilitats, de drets i de deures.

La família cristiana
    2204. «La família cristiana ve a ser una revelació i una realització específica de la comunitat eclesial; raó per la qual (...) cal designar-la com una església domèstica». És una comunitat de fe, d’esperança i de caritat; té una importància singular dintre l’Església, tal com veiem en el Nou Testament.
    2205. La família cristiana és una comunió de persones, reflecteix una imatge de la comunió del Pare i del Fill en l’Esperit Sant. La seva activitat procreativa i educativa és el reflex de l’obra creadora del Pare. És cridada a participar en la pregària i el sacrifici del Crist. L’oració diària i la lectura de la Paraula de Déu l’enforteix en la caritat. La família cristiana és evangelitzadora i missionera.

    El dia 5 d’octubre, diumenge XXVII de durant l’any, el Papa Francesc celebrà a la Basílica Vaticana, la Santa Missa d’inauguració de la III Assemblea General Extraordinària del Sínode dels Bisbes, sobre el tema: «Els desafiaments pastorals de la família en el context de l’evangelització».
    Més conegut com a «Sínode per la Família», ja fou anunciat el dia 8 d’octubre de l’any 2013 i se celebrarà fins al dia 19 d’aquest mes.
    El Secretari General del Sínode dels Bisbes, Cardenal Lorenzo Baldisseri, en presentar la llista dels 253 participants, digué: ... L’itinerari del Sínode tindrà dues etapes: l’Assemblea General Extraordinària de 2014 i l’Assemblea General Ordinària de 2015. S’aplicarà una nova metodologia interna de treball, que farà més dinàmic i participatiu el seu desenvolupament amb intervencions i testimonis, i el camí tindrà present la continuïtat cap a la segona etapa, després de la qual es publicarà el document sinodal.
    I que l’objectiu serà:
    Proposar al món d’avui la bellesa i els valors de la família, que emergeixen de l’anunci de Jesucrist que dissipa la por i sosté l’esperança.
    Com podeu veure, sembla ser que es vol fer una cosa ben meditada i treballada.
    Preguem Déu, que enviï l’Esperit Sant al Sínode, per tal que en surti una feina ben feta, pel bé de les famílies i de tota l’Església.

El ministre de la fraternitat   

---------------------------------------------------
NOTÍCIES DE LA FRATERNITAT
---------------------------------------------------
    Per una errada tècnica, al butlletí del mes de setembre no hi sortí reflectida la defunció del germà Francesc Marcelino Mauri. Demanem disculpes, i de tot cor preguem pel seu etern descans a la casa del Pare.
--------------------------------------------------------
    En reunió del Consell amb data 18-09-14, es preparà per al proper curs una estona de pregària davant del Santíssim, a la capella del sagrari a l’església del Sagrat Cor.
     La intenció és de deixar-ho obert a tothom que s’hi vulgui afegir i per aquest motiu s’ha triat el tercer dissabte de mes, de 6 a 7 de la tarda, sempre que no sigui en dia de festa.
    Esperem que de mica en mica ens anirem animant a fer de la pregària un hàbit que ens acosti al Senyor, i que ens serveixi també per a augmentar la germanor entre tots.        
----------------------------------------------------------------
     El proppassat 27 de setembre, el Ministre de la Fraternitat, la Mestra de Formació i el Tresorer, es desplaçaren a Barcelona per tal d’assistir al Capítol Ordinari de l’OFS a nivell de Catalunya que tingué lloc al Santuari de Pompeia.
------------------------------------------------------------------
     Amb motiu del Trànsit de sant Francesc, ens traslladàrem al convent de sant Antoni, a Lleida, per a poder-ho celebrar amb els germans terciaris d’allí i amb els frarets del convent. Pot semblar repetitiu, però sempre hem de dir el mateix: és un goix poder-ho celebrar junts!
----------------------------------------------------------
    L’endemà, festa de sant Fracesc, a les 9 del matí, assistirem a la Santa Missa al Santuari del Sant Crist i desprès, amb les germanes Clarises, repetírem el Trànsit. No se celebrà la tradicional missa de les 7 de la tarda per falta de mossèn.
--------------------------------------------------------
    Aquest mes d’octubre, preguem a sant Francesc i a sant Joan XXIII que era terciari franciscà, tot demanant-los que els que formem l’Orde Franciscà Seglar, siguem llum i guia per a tothom amb el nostre exemple. Amén.